Video des NDR

Get the Flash Player to see this player.

Altyazılar


Altyazılar "T" harfına basarak çalıştırılır veya durdurulur.


Bir bebek trombositopenya ile doğarsa hayatını kurtarmak zor oluyor. Trombositopenya globül eksikliği demektir. Neticede beyin kanaması, sakatlık ya da ölüm meydana gelebilir. Ancak bir bebeğin bu hastalığı ile doğması kaçınılmaz değil.


Modern transfuzyon tıp bilimi ile hastalık bebek anne karnında iken tedavi edilebilir. Bunu birçok kişi bilmiyor.


Küçük Hannah-Marie'nin hayatı uzun bir zaman tehlikede idi. Anne karnında iken globül eksikliği yaşadı. Anne ile çoçuk arasında bir uyumsuzluk demek bu. Böylece ciddi bir beyin kanaması meydana gelebilir. Bu korkunç komplikasyon hakkında hemşire olan Kerstin Korwin'in daha önceden acı deneyimleri vardı.


Uzun süre çektiği ızdırap sonucunda Kiel Ünversitesi'nin transfuzyon merkezine yöneldi. Kanda yapılan testler şüphesini doğruladı: globül eksikliği vardı. Ondan önce hiçbir hekim kendisini uyarmamıştı halbuki tıbbi geçmişinde ikaz işaretleri ile dolu idi.


Kızı Lara doğduğunda sağlıklı idi. Sonra ikiz ile hamilelik başladı. İkızlerin biri 16inci haftada öldü. İkincisini kurtarabiliriz sandık. Fakat başaramadık. O da 28inci haftada öldü. Onun da nedeni büyük bir beyin kanaması oldu. Bunu bertaraf etmek zaman ister. Bir büyük darbe daha sonraki hamilelik ile geldi.


İki yaşında olan Jesper-Thore doğduğundan beri özürlü. Yaşadığı beyin kanamasında ötürü hidrosefaldır (sulubaşlılık var). Beyin kanamasının nedenini annebabasından başka kimse araştırmadı. Evet, ikizler öldükten sonra da kimse bir şey yapmadı. Oğlum doğduktan sonra da kimse bir şey yapmadı.


Tromositopenya terimi duyduğumuzda problemle karşı karşıya geldik. Ondan sonra ciddi bir araştırmaya girdik. İnternet vasıtasyla Kiel Üniversitesi'nin transfuzyon merkezini ve uzman Dr. Esther Witzleben-Schürholz'u bulduk.


Beyin kanamaları ya da genel anlamda kan akışı ile ilgili gelişebilecek sorunları zamanında bu hastalığı tespit ve tedavi ederek önlemek büyük arzumuzdur. Bu mümkün. Basit bir globül testi eksikliği ortaya çıkardı. Bu hastalık oldukça yaygın, ancak nadiren tespit edilir.


Kiel transfuzyon merkezi insanlara bilgi vermek için çabalıyor ve globül sayımasını rutin bir test olmasını öneriyor, enazından yeni doğanlar için. Prof. Ulrich Gembruch Lübeck Üniversitesi'ne doğum öncesi merkezin müdürü. Kuzey Almanya'da tek uzman olarak globül eksikliği doğmadan tedavi eder.


Burada bir kan transfuzyonu görüyoruz. Burada dölesi görüyoruz ve burada göbek kordonu. İğne yaklaşmaktadır. Beyaz cizgi iğnedir. Yavaşça ileriliyor ve göbek kordununa sokulur. Şimdi iğne göbek kordununa girdi. Globülleri doğrudan göbek kordnuna enjekte ediyoruz.


Burada kabarcıklar görüyorsunuz. Bunlar enjekte edilen globüllerin damardaki tepkisini gösteriyor. Uygun kan veren kişi haftada bir kez kan vermesi gerekiyordu.


Küçük Hannah-Marie uygun globüllere bu kadar sıkılıkla ihtiyacı vardı. Bu çocuklardan sadece %50si sorun yaşıyor. Bunun için çabalar değiyor. Kural olarak bu çocuk sapa-sağlam olur, çünkü göbek kordunu kesildikten sonra anneden gelen karşı hücreler transfer edilmiyor ve bunlar zamanla yok oluyor. O andan itibaren çocuk sapa-sağlam olur.


Tüm tedavilerde olumlu tepki gösteren Hannah-Marie gibi. Annesi müthiş sevinçlidir ve çocouğunun hayatını kurtaran kan veren kişiye, transfuzyon merkezine ve profesöre sonsuz teşekkür ediyor.

Hamburg und Bad Bramstedt, Prof. J. Neppert, Dr. E. v. Witzleben-Schürholz

© 2008- 2013

Disclaimer: Burada verilen bilgiler hiçbir zaman yetiştirilmiş doktorların profesyonel danışma veya tedavilerin yerine geçmez. Bu sitenin içeriği kendi kendine tanı koymak ya da tedaviye başlamak için kullanılamaz.